ZoomDox Insight har interviewet medarrangør af CARV2021, professor Kjeld Nielsen fra Aalborg Universitet, for at samle op på de hybride erfaringer fra konferencen.
Med et års udskydelse på grund af Covid-19 var der god tid til at forberede verdenskonferencen for erhvervsfolk og akademia inden for innovativ produktion og produktionsforhold, hvilket tydeligt skinnede igennem under den todages konference på Aalborg Universitet.
CARV står for Changeable, Agile, Reconfigurable and Virtual Production, og temaet for årets konference var; “Towards Sustainable Customization: Bridging Smart Products and Manufacturing Systems.
Før konferencen
Hvad var tanken med de fire sessioner forud for selve konferencen?
Vi brugte de fire sessioner forud for konferencen som en teaser og en slags hybrid opvarmning til selve konferencen, der foregik over to dage på Aalborg Universitet i begyndelsen af november. De fire sessioner varede hver en time, og de var stramt tidsstyret med forskellige elementer undervejs til bryde monotonien.
Vi havde enten ét power-oplæg med én speaker, vi vidste kunne holde interessen gennem hele sessionen, – ellers havde vi to kortere oplæg med indlagt Q & A efter hver oplægsholder. Vi havde også afsat tid til at netværke, men det kom aldrig til at fungere. Skal det lykkedes er erfaringen, at det skal faciliteres meget stramt.
I og med vi gerne vil gøre disse online sessioner tilgængelige for flest mulige mennesker globalt, lagde vi sessioner kl. 18 dansk tid, hvor det var muligt at deltage fra både USA og Asien.
Under konferencen
Hvilke overvejelser gjorde I for at skabe hybriditet under selve konferencen?
Da vi besluttede os for at gennemføre konferencen efter først at have aflyst pga. covid-19, var vi indstillet på at gøre det fuldt ud online, men eftersom vi igen kunne samles fysisk, blev det en hybrid løsning.
Vi arbejdede med tre forskellige spor (tracks), deltagerne kunne vælge mellem ud fra faginteresser; fysisk, online og hybrid. Online oplægsholderne fik et online spor, hvor alle deltog via deres egen computer. De fysisk tilstedeværende oplægsholdere fik et hybridt spor, der blev streamet via Teams. Og de rene fysiske spor blev tildelt sessioner uden for auditorierne.
Derudover blev alle keynotes live-streamet, da disse blev vurderet at have interesse for samtlige deltagere. Her havde vi en person tilknyttet til hele tiden at kommunikere med online deltagerne og bringe spørgsmål videre til oplægsholderen.
Ved at gøre online deltagelse muligt har I allerede skabt et bæredygtigt aftryk, gjorde I andre tiltag?
Fra at have deltaget på mange konferencer vidste vi, at der vil være et stort forbrug af kaffe. Derfor besluttede vi os for at udlevere en refill kaffekop og vandflaske til alle fysiske deltagere ved indtjekning. Det blev taget rigtig godt imod.
Efter konferencen
Gjorde I nogle tanker om at skabe efterliv efter CARV2021?
Hvis vi selv skulle have holdt konferencen igen, vil vi helt sikkert have tænkt i, hvordan man kunne fastholde interessen til næste år. Men eftersom vi ikke skal det, har vi heller ikke tænkt i efterliv.
ZoomDox stod for live-streaming og sparring op til selve konferencen.