For live-streaming gælder det som al anden videoproduktion, at der kan vælges løsninger svarende til at køre i en Fiat eller en Ferrari. I sidste ende handler det om behov og økonomi.
Via en mobiltelefon kan man selv live-streame direkte til fx Facebook, eller man kan hyre et produktionshold med opsætning af lys, lyd, flere kameraer og streamingoperatør.
Derfor er det første spørgsmål, man bør stille sig; – hvilke formidlingsbehov har vi for konferencen?
I nedenstående checkliste har Zoom Insight opridset nogle punkter, du som arrangør bør have in mente ved arrangering af hybride konferencer med særligt fokus på live-streaming.
1.God lyd
Ren og veljusteret lyd er den vigtigste faktor ved streaming, da man som onlinedeltagere er hurtigere til at forlade et oplæg ved tekniske fejl, end når man sidder fysisk foran oplægsholderen i en sal.
Derfor er det supervigtigt, at lyden ud i streamet bliver optaget via håndholdt mikrofon eller en trådløs knaphulsmikrofon (microport). Det gælder også selvom lokalet er lille, og oplægsholderen sagtens kunne tale til de tilhørende uden mikrofon.
I den professionelle live-streaming produktion er en lydmixer derfor nødvendig til at finjustere og skifte mellem forskellige mikrofoner, så lyden streames uden støj.
2.Valg af platform til live-streaming
De forskellige streaming-platforme har udviklet sig massivt under covid-19, og udviklingen ser kun ud til at fortsætte.
Blandt de mest brugte platforme dedikeret til live-streaming er Vimeo, IBM Cloud Video, Brightcove, Panapto, Dacast, Kaltura og Qumu. Desuden har mastodonterne Facebook, Instagram, YouTube og senest LinkedIn lanceret egne gratistjenester til live-streaming.
Ofte er man dog nødt til at kombinere forskellige platforme som fx Zoom og Vimeo, hvis en online oplægsholder skal kunne have en verbal dialog med moderatoren fysisk til stede, da de deciderede live-streaming platforme kun giver mulighed for chat.
3.Test – test – test
Når man som arrangør går fra afvikling af fysiske konferencer til hybride, befinder man sig i en ny arena afhængig af streaming-platforme, internetforbindelse og egne færdigheder i troubleshooting.
Hvert konferencested er forskelligt, hvorfor det er vigtigt at tjekke de av-tekniske forhold ud på stedet for at sikre den bedste forberedelse – og dermed også afvikling på dagen. På større konferencesteder er der som hovedregel en av-teknikker tilknyttet på selve dagen, – sørg for at indlede en dialog hurtigst muligt med vedkommende.
Sørg for at teste inden selve konferencen, så deltagerne online får den bedste oplevelse.
4. Interaktion med online deltagerne
Når eventet er live, er det vigtigt at interagere med deltagerne online gennem chatten, men også hvordan oplægsholderen henvender sig til onlinepublikummet. Kig ind i kameraet, byd velkommen og underret hele tiden om ændringer i programmet, så dem bag skærmen føler sig ligeværdigt inddraget.
Sørg for at have en person dedikeret til chatten på live-streamingen, så spørgsmål bliver skibet videre til oplægsholderen. Bliver der stillet flere spørgsmål i chatten, end der kan nås at besvares, bør man benytte sig af friheden til at sortere mellem de mest relevante til glæde for de øvrige deltagere. En frihed man (desværre) ikke har i den fysiske konference.
5. Følg op!
Selvom man succesfuldt har gennemført sin først hybride konference, gør idet ikke én til en ekspert.
Sørg derfor altid at afsætte tid til opfølgning og evaluering så kommende hybride events bliver endnu bedre.